Nissan heeft in het Japanse Yokohama de Leaf aangekondigd, volgens de autofabrikant de eerste relatief betaalbare elektrische auto. De wagen moet vanaf eind 2010 in Europa, de Verenigde Staten en Japan in de showrooms staan.

De vijfzits hatchback, waarvan het ontwerp geheel nieuw is, wordt aangedreven door een elektrische motor met een maximaal vermogen van 80kW en een koppel van 280Nm. Deze motor wordt gevoed door lithium-ion-accu'sdie tot 90kW kunnen leveren. Het geheel van accu's en motor is goed voor een actieradius van 160 kilometer en een maximale snelheid van 140 km/uur, waarna acht uur nodig is om de accu's weer volledig op te laden. Een 'snelle' oplaadbeurt van 30 minuten kan de accu's echter alweer tot 80 procent vullen. Opladen is niet alleen mogelijk bij speciale oplaadpunten langs de weg; het kan ook bij de eigenaar thuis, door de auto op een normaal stopcontact aan te sluiten. Drie grote blauwe leds op het dashboard geven de toestand van de accu's weer.

De Leaf is voorzien van energiebesparende led-verlichting en een volgens Nissan zeer geavanceerde boordcomputer. Zo geeft de Leaf op het dashboard niet alleen aan hoeveel kilometer er nog gereden kan worden, maar ook waar het dichtsbijzijnde oplaadpunt is. Daarnaast kan de airconditioning op afstand met een mobiele telefoon worden aan- of uitgeschakeld en staat de Leaf in verbinding met een datacenter voor het uitwisselen van diagnostische gegevens. De boordcomputer biedt niet alleen de mogelijkheid om media af te spelen, ook kan het systeem naar alle waarschijnlijkheid voor navigatiedoeleinden gebruikt worden. Nissan stelt dat de auto in theorie nog veel futuristischer had kunnen worden uitgevoerd, maar om de kosten laag te houden zijn er concessies gedaan.

De elektrische auto zal volgens de huidige plannen van Nissan eind 2010 in onder andere Europa worden uitgebracht. De Japanse autofabrikant kan momenteel jaarlijks 65.000 elektrische auto's bouwen. De exacte prijzen van de Leaf zijn nog onbekend, maar Nissan verwacht dat de auto 'zeer concurrerend' kan worden aangeboden ten opzichte van auto's met een verbrandingsmotor. De aankoopprijzen kunnen mede laag blijven omdat de li-on-accupacks door Nissan via een leaseconstructie aan de eigenaar worden verhuurd. De autofabrikant meent dat hybride-auto's, zoals de Toyota Prius, met een marktaandeel van enkele procenten in de wereldwijde automobielmarkt slechts een niche blijven vormen, terwijl volledig elektrische auto's volgens Nissan de toekomst hebben.